| AZ | EN | RU


QİDA DAVRANIŞININ SOSİAL-İQTİSADİ DETERMİNANTLARI VƏ QİDALANMA VƏRDİŞLƏRİNİN FORMALAŞMASININ XÜSUSİYYƏTLƏRİ
Nağıyeva R.Q., Mehdiyeva A.F., Cəfərova A.H.


DOI: 10.61775/2413-3302.v4i38.07


XÜLASƏ
Bu tədqiqat sosial-iqtisadi amillərin Azərbaycan əhalisinin təsirini araşdırır. Tədqiqatda aşağı, orta və yüksək gəlirli ailələrin qidalanma vərdişləri, təhsil vərdişləri, təhsili, yaş və cinsinin rolu ilə təhsil səviyyəsi, yaş və cinsin rolu müqayisə edilib. Tədqiqatın məqsədi hər bir sosial qrup üçün effektiv sağlam qidalanma agentlərini təklif etmək üçün gəlir səviyyəsinin qidalanma davranışına təsirini araşdırmaqdır. Nəticələr göstərir ki, sosial-iqtisadi fərqlər gəlir səviyyəsində qida və qidalanma vərdişlərinə əhəmiyyətli təsir göstərir. Məqalə Azərbaycanda qidalanma davranışı ilə bağlı bu sahədə yeni qidalanma proqramlarını işləyib hazırlamağ imkan verəcək.
Açar sözlər: qidalanma vərdişləri, sosial-iqtisadi amillər, sağlam qidalanma, gəlir səviyyəsi


ƏDƏBİYYAT
  1. Mayén AL, Marques-Vidal P, Paccaud F, et al. Socioeconomic determinants of dietary patterns in low- and middle-income countries: a systematic review // Am J Clin Nutr., 2014;100:1520-31. doi: 10.3945/ajcn.114.089029.
  2. Miller V, Yusuf S, Chow CK, et al. Availability, affordability, and consumption of fruits and vegetables in 18 countries across income levels: findings from the prospective urban rural epidemiology (PURE) study // Lancet Glob Health. 2016;4:e695-e703. doi: 10.1016/S2214-109X(16)30186-3.
  3. Hiza HA, Casavale KO, Guenther PM, et al. Diet quality of Americans differs by age, sex, race/ethnicity, income, and education level // J Acad Nutr Diet. 2013;113:297-306. doi:10.1016/j.jand.2012.08.011.
  4. Nishi N, Horikawa C, Murayama N. Characteristics of food group intake by household income in the National Health and Nutrition Survey, Japan // Asia Pac J Clin Nutr. 2017;26(1):156-9. doi:10.6133/apjcn.102015.15.
  5. Singh S, Jones AD, Jain M. Regional differences in agricultural and socioeconomic factors associated with farmer household dietary diversity in India // PLoS One. 2020;15(4):e0231107. doi: 10.1371/journal.pone.0231107.
  6. Mendoza A, Pérez AE, Aggarwal A, Drewnowski A. Energy density of foods and diets in Mexico and their monetary cost by socioeconomic strata: analyses of ENSANUT data 2012 // J Epidemiol Community Health. 2017;71(7):713-21. doi:10.1136/jech-2016-207781.
  7. Clark RL, Famodu OA, Barr ML, et al. Monetary Cost of the MyPlate Diet in Young Adults: Higher Expenses Associated with Increased Fruit and Vegetable Consumption // J Nutr Metab. 2019; 2019:2790963. doi:10.1155/2019/2790963.
  8. French SA, Tangney CC, Crane MM, et al. Nutrition quality of food purchases varies by household income: the SHOPPER study // BMC Public Health. 2019;19(1):231. doi: 10.1186/s12889-019-6546-2.
  9. Laraia BA, Leak TM, Tester JM, Leung CW. Biobehavioral Factors That Shape Nutrition in Low-Income Populations: A Narrative Review // Am J Prev Med. 2017;52(2S2):S118-S126. Doi: 10.1016/j.amepre.2016.08.003.